Парещи НОВИни [[email protected] ™]

“БЪЛГАРСКИ САЙТ 2000' - ЗАСИЛЕНО БУРГАСКО ПРИСЪСТВИЕ, НЯКОИ СТРАННИ НОМИНАЦИИ И НАГРАДИ
15.10.00

Противно на профсъюзната логика, ще започнем с критика към организаторите, а след това ще галим по главичките :)....
Сериозен пропуск в тазгодишното оценяване беше липсата на специфични за всяка отделна област критерии. По един и същи начин се оценява арт/дизайн и хай-тек.
Има недоглеждане и в категориите. Някои се припокриват, а други липсват ... :)) Например web-медии и Hack-tech липсваха.
Раздаването на софийските награди малко приличаше на Бургаските мамули :)))
Та значи едно от най-трудните неща беше да се стигне до залата... :)) беше обявено 7 етаж, зала 10... До седми етаж се достига през 5 асансьора, като само чрез един можеш да отидеш до съответната зала.
Входът беше с билетчета - като на "Мамула", но не по 200, а по 2 лева :)). Срещу 2 лева, човек можеше да се наслади на личности, които са култови в Интернет средите ,,, и в ICQ контактите.... :)) Обаче, както правилно отбеляза един от връчващите наградите, това web-майсторите не могат да благодарят както трябва...
Пред микрофон мисълта им се спича.... На затова трябваше да им се даде по една клавиатура и ICQ ... и да видите тогава какви благодарствени слова щяха да се леят .. :)
:)) 66% от журито пристигна запъхтяно като Български Интернет ....
Много от участниците наред с благодарност към найките си, изразиха и такава към чужди майки .... А някои и към "Български Асансьори София". :))




След много спорове, виртуални кандърми, недоразумения и полускандали, приключи и конкурсът "Български сайт'2000" (преди да е приключила средата на годината :).
След сериозните миналогодишни критики, касаещи Бургаското присъствие, нашето градче се активира:
  • Първа награда в най-престижната категория Арт/дизайн на Петьо Раканов (снимката).
  • Двама члена на журито (срещу един от Варна и един от Русе, които дори не присъстваха на церемонията).
  • Най-много номинации - Стереото (известен още като Жоро Маринов - дете от Бургас, поело по Интернет друма от ранна детска възраст, сега строен 20 годишен младеж с дъвка :)).

    10 сайта от общо 120, преминали първоначалното отсяване, бяха на бургаски web майстори, което е безспорен успех за късното прохождане на манията в нашия край.

    От всичките 21 номинирани - 3 бяха на Бургазлии. "3" е добро число, но сайтове като bazarbg.com [www.bazarbg.com] на Бусофт (наш фаворит за електронен магазин) и tascam [tascam.timus.ru] на Стефан Кънев и П.Раканов, останаха несправедливо извън финалните 21, при положение, че доста странни изпълнения бяха избутани до финала, при това в странни категории.

    Чест прави на Бургаските дизайнери, че техните работи бяха години напред и като оригиналност, и като изпълнение, и като дизайн.


    Как се развиха събитията преди и след ... :)
    Журито беше безкрайно притеснено от количеството и качеството на предложените салати. Куцо и сакато се беше втурнало да се регистрира за участие, качвайки по този начин нефелните броячи на сакатлъците си (малко сме грубички). Ужас! Добре, че колегите от АВС дизайн се постараха и отсяха на първи кръг 120 сайта, които предложиха за оценяване. С това естествено предизвикаха недоволството на доста участници, но журито със сигурност е благодарно. Тук, забележете, не коментираме качествата на допуснатите до финала, сравнени с тези на останалите - само подчертаваме: по-добре малко, когато е калпаво..

    Спорове възникнаха по отношение на част от номинираните творби. Те нямаха версия на Български език и разгневиха оценяващите. Специално в категория "Електронна поща" беше: "Мале, мила!" - подробности ще разказваме на ухо!

    Регламентът изискваше сайтът да има версия на български. Оказа се, че предварително обявените условия са условия само за някои и елегантен начин за отстраняване на силни конкуренти, които обаче творят за чужди земи. Не е ясно "Български сайт" е за сайт на Български език, или сайт за Български web творец.

    Сайтовете се оценяваха по десетобалната система. Объркване настъпи у журито, което слагаше поголовно нули. В последствие се наложи да се дават допълнителни пояснения, че най-ниската оценка е 1, а не 0.... Жалко :(

    Тенденцията: Флаш до Флаш - рана до рана в plug-in-ите на горките ни браузери. Теглиш 5 (добре, де 20 :) минути нещо си и накрая се оказва, че то било само интро-то, а другото си е HTML. Какво да правиш - мода! Като деветокласничка в час по руски с вечерен тоалет.. :)

    Странно усещане предизвикваше и факта, че електронен магазин и личен сайт трябва да се оценяват по едни и същи критерии. :) Изобщо критериите доста ни смутиха. Ами това е в общи линии, ако сме пропуснали някого .... или сме обидили - да ни прости, но харесването е субективен процес :))

    Оп!: В high tech категорията журито реши да не присъди награда :)). В интерес на истината не ни стана ясно защо смелчаците бяха се регистрирали в такава категория.... Объркахме се и в разбиранията за high tech .... Явно този, който е трябвало да участва не го е направил ...


    .И още .....
    1) Поне видяхме накуп представители на български web-фирми :)) Изненадващо се оказа, че те не са на 23-24 години ...
    2) Чалгата владее и интернет ... сайт на публиката е един с mp3-ки :)) ... може пък българският сърфист да си заслужава дизайнерите...
    3) Много сериозни сайтове и фирми изобщо не си бяха направили труда да се регистрират за участие
    4) Миналата година едно младо момче ни каза, че на този конкурс се е срещнало с професионализма на хората, които градят web в България.... струва ни се, че тази година тези хора ги нямаше :)) .... за разлика от много други, които бяха дошли.
    И най-накрая отново въпросът: защо все пак не изчакахме края на годината?

    архив[28.08.2000], [10.10.2000] [ Burgas tourism] [ Polyphonical sounds for mobile phones ]