Технологии [[email protected] ™]

Клъстер дава нов рекорд по бързодействие на база данни
  11.Окт.2000 (преразказ по Тимоти Дик, eWeek)

Борба за бързодействие.
След достигане на заветни честоти на процесорите, борбата за Формулата в ИТ света се пренесе в полето на ползата от тях :). Представете си сега dBase на процесор 1GHz. Жестоко! Започнаха напъните за ускоряване на производителността, като се впрегнаха познати от 20 години на математиците методи и технологии.
Естествено, Прощъпулникът в тази област, Майкрософт, се нае най-много :)). Все пак има да догонва батковците от Oracle, Informix и т.н.
И така: миналата седмица Compaq Computer и Microsoft достигнаха рекордните 505 302,77 транзакции в минута при цена за пет години $10,5 млн. Това са най-високите резултати за всички времена при изпитание на бази данни TPC-C, провеждани от Transaction Processing Performance Council, като е запазено едно от най-добрите съотношения цена/производителност.
Резултатите са по-добри от тези на IBM от юли. Апаратурата е: SCSI Ultra3 (5000 об/мин) на Compaq и 192 процесора.
Резултатите показват явното превъзходство на паралелната обработка на данни. При този метод данните се разделят на логически самостойни групи, или сегменти, и се обработват върху клъстери без поделяне на ресурсите. Петте най-високи резултата се достигнати при прилагането на тези принципи.
Независимо от великолепното достижение, не всички корпоративни клиенти могат да се възползват от "придобивката", поради централизираните бази данни, които са изградени към момента. Според специалистите, ще се наложи препроектиране на базите данни или избор на системи, такива като Oracle Parallel Server (или може би аналога на Informix).
Да се върнем към клъстера: заявки за актуализиране, добавяне и т.н. (знаещите знаят за какво става въпрос), от 432 000 едновременно подвключени потребителя. В повече от 90% от случаите изпълнението е било в рамките на 2,3 сек. Клъстерът е бил с 24 сървера Compaq ProLiant 8500, в конфигурацията на всеки - по 8 Pentium III Xeon. Естествено :), MSWindows'2000 Advanced server, базата данни Windows 2000 Advanced server. Брей!

архив[11.Okт.2000] [ Burgas tourism] [ Polyphonical sounds for mobile phones ]