Новини [[email protected] ™]

Майкрософт може би са продавали чужд код :))
30.10.00

Ако е истина това, което разказват от "Майкрософт" и ако тези, които са бъркали в кода им (?blueprint:) са хаберлии момчета, то може би те са оставили там някой друг ред ... :)) Не означава ли това, че отборът на Били Симпатягата е продавал чужд код като свой и попада под ударите на Законите за Авторските права :))

В петък за пореден път Майкрософт изуми безплътния свят на виртуалните духове. В продължение на час и половина "излязоха" три съобщения, всяко едно от които update на предходното (познат стил).

Информацията: някой е "дръпнал" от мрежата на Майкрософт: (1) кода на Windows, Office, и други всеизвестни бъгове. Интерес :-) трафик, който не е бил забелязан веднага! (2) Документация, (3) Пароли - които били засечени, че тръгват към Санкт Петербург.... Като прегледали лога и открили, че тези пароли се използват за декодиране.

Каквото и да са смъкнали (ако това наистина се е случило), става ясно, че целта е отново да се зашуми около Майкрософт.

Взломът, ако е имало такъв, е станал по стандартен начин: като е използван QAZ, тип "червей", който тръгнал да доставя стоката до един сайт в Санкт Петербург. От руските сайтове разбираме, че освен QAZ, в мрежата е имало и други полезни програми, заложени от хакерите. Например такава за изпращане на пароли извън фирмата.

Жестоко!
Мрежата на една фирма, която има претенции за развойна е "вързана в Интернет". Е, за такова нещо не би се сетил никой. Дори нашите фирмички изолират компютрите си за развойна дейност от Интернет, за да избегнат посегателствата, а и за да откъснат служителите си от ICQ-то.

Освен това, аха-аха да стане ясно, че Майкрософт нямат актуален архив, от който да възстановят нещо, в което може би е бъркано (подчертаваме - може би). Та това е причина момчетата да извикат FBI, за да може агент Скъли да вземе отпечатъци, вместо тихо и мирно да се свалят последното актуално състояние ... То вярно, че доста българи започнаха да работят в корпорацията, но едва ли са успели дотолкова да и повлияят, че тя да не пази архива си. :-)

Ех, добре е да си търсиш оправдание за отваряне ан source-a, но не и като правиш на улави тези, които са ти платили, за да ползват бъговете ти.

Най-смущаващ е фактът, че "Хакерите" три месеца са дебнали корпоративната мрежа на Майкрософт. Това отново звучи доста съмнително, защото пострадалите от корпорацията са наясно, че за три месеца кодът се е променял по .... пъти на ден. И струва на клиентите пари. Ако ни продадат вкисната бира - ще я върнем, а какво ше се случи, ако си купим втасал софтуер? Дали ще ни върнат парите и .... дали не е бръкнато точно в онази част, дето е свързана с лизензирането, което ни беше натресено от правилството на Изследователя на Операциите и ни струваше по около 800$ на машина и още известна за мрежата и сървъра?

Между другото не ни стана ясно, защо Руски хакери са заподозрени. Спомняте ли си оня лаг, за който писахме - мрежата на Мобиком (точно в сряда, когато са крадяли), и нашият доставчик спомня ли си нашата мрежа как беше лагната, точно, когато е било извършвано необмисленото деяние.

Това последното го пишем, т.к и ние искаме да употребим поредното гениално хрумване на БГ (Бил Гейтс - като ".bg") по предназначение. Също като F-Secure и други районни болници в мрежата, които казаха "Като не си ъпдейтват и не си държат вдигната антивирусната защита - хак им е!" и още "QAZ е много добре описан на сайта ни +link!"

Деянието се квалифицира като дигитален шантаж и искане на подкуп.... Майтап! Я какво рече Щирлиц в СМП (Седемнайсет мига от пролетта): "Минало е през редактираща програма ... ". Та момчетата щели да шантажират фирмата и да искат пари срещу това да не им отварят source-a /самата фирма имаше намерение да го прави преди време/. Ех! интересно като факт, а къде е гаранцията .... При работа с компютри Мислещите знаят, че винаги се работи единствено и само с копие, :) Било то е в паметта.

Какво то и да става - скоро кодът на Windows ще се появи някъде съвсем open.

То и си пасва: "Open the Windows, PLS!", както казваше другарката Берберова едно време с влизане в класната стая.:)

архив[28.08.2000], [10.10.2000] [15.10.2000] [30.10.2000] [ Burgas tourism] [ Polyphonical sounds for mobile phones ]