Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те
Добави Информация Карнобат

Карнобат

Община Карнобат се намира в югоизточната част на Република България и е включена в административно-териториалните граници на Бургаска област. Ришкият проход свързва общината със Северна България. В северната част от територията се намира част от Карнобатско-Айтоска Стара планина. Южно от град Карнобат се издигат Хисарските възвишения.
Историческите извори сочат, че от 15 век насам градът е бил винаги административен център, стопанско и търговско средище с традиционен ежегоден панаир.
В сведенията и пътеписните бележки се споменава под различни имена: Кариноваса, Каринабад, Карново…
През Възраждането Карнобат става обединителен център на културно-просветното развитие на района.
Градът има съществен принос в църковните борби през Възраждането - в средата на 60-те години на 19 век будните карнобатски граждани изгонват анхиалския владика, с което окончателно отстраняват гръцкото влияние.
По време на Руско-турската война от 1877-1878 г. районът става жертва на безчинстващи башибозуци и черкези.
Освобождението на Карнобат на 24 януари 1878 г. открива път за големи обществено-икономически преобразования.
В региона има много добри условия за развитие на културен и екотуризъм: стратегическо местоположение на Карнобат, наличие на интересни музейни, археологически, исторически, архитектурни и природни обекти, спортна база (стадион и спортни съоръжения). В землището на община Карнобат се намират 83 202 дка гори и 80 водоема, подходящи за излети, лов и риболов.

Тази статия е разглеждана: 7578 пъти» обратно
Снимки от Бургас
Добави снимка
Бургаският кей Паметник на незнайния войн Театър за драма. опера и балет, Бургас вечерен Бургас Бургаският мост през 2011 г. Конкурс прическа Бургас 2009 Ремонтира носачи BMW pepi Гараж на село Предлагаме инкубатори за люпене на яйца хотел приморец Отровни гъби
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
   Follow bourgasorg on TwitterУеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development