Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те
Добави Информация Средец

Средец

Община Средец е разположена в югоизточна България и е една от най-големите по площ общини в България - заема територия 1146 кв.км.
Град Средец е с древна история.
Добрите климатични условия, стратегическото местоположение и плодородните земи са привлекли погледите на тркийските племена, обитавали тези земи.
Територията на съвременната община е част от римската провинция Хемимонт, за което говорят множество крепости.
По време на турското робство селището се нарича Карабунар и с това име се среща в турските регистри от 1676-1731 година.
През 1792 - 1794 г. в селището е учителствал Софроний Врачански (поп Стойко Владиславов).
Тук се е подвизавал и Индже воевода.
Общината е богата на исторически, археологически и етнографски паметници: античният град Деултум, късноантични и средновековни крепости при Дебелт, Средец, Факия, Росеново, Богданово, Буково, Кирово, Ябълково, Момина Църква и т.н., долмени и тракийски могили при Кирово, Ябълково-Горно и Долно, Богданово, Факия и др., етногафски къщи в Момина Църква, Буковски манастир.
Наличие на временна изложба на археологически материали и етнографска експозиция в град Средец, национална археологическа база "Деултум - Девелт" - село Дебелт.
На територията на общината се намира единственият манастир в южната част на Бургаски регион - манастирът "Живоприемний източник".
Териториите в югоизточната част на общината попадат в буферната зона на Природен парк " Странджа ", местността " Божура " е определена за рекреационна зона - това са най-перспективните места за развитие на туризъм в общината.
В общината има силно развит международен ловен туризъм и значителен рекреационно туристически потенциал.
Голямата площ на горите на територията на общината, липсата на крупни промишлени замърсители и близостта на Странджа оказва голям ефект върху разнообразието на флората и фауната.
На територията на общината съществуват защитени местности и природни забележителности.

Тази статия е разглеждана: 9886 пъти



» обратно
Снимки от Бургас
Добави снимка
Конкур глазами зрителя Театър за драма. опера и балет, Бургас. къща Бургаският кей Конкурс прическа Бургас 2009 Балчик Отровни гъби Лятото Машините на Леонардо
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development