Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те
Добави Информация Глухарчета, орехи и портрети от една изложба

Роднини и приятели обсадиха Атанас Атанасов на откриването миналата вечер Едно от най-привлекателните места за живописеца Атанас Атанасов си остава родният Бургас. Племенникът на незабравимия Тодор Атанасов, прокарал пътя на колективния дух в средите на бургаските художници, откри миналата вечер в галерия „Пролет“ самостоятелна изложба като част от един цикъл, започнал в София и преминал през Пловдив. Морската експозиция обаче се отличава с трите големи портрета. В размер 100 на 120 см с изящен рисунък и ефирна тоналност авторът е показал образите на любими хора – на дъщеря си Диляна, на майка си Диди и на колежката си от Академията Еслица Попова, която от години живее на Антилските острови. Атанасов е донесъл тук и подготвителните рисунки, с които винаги започва работата по портретите – неговата стихия. Неслучайно на миналогодишното биенале „Приятели на морето“ художникът спечели наградата за живопис с удивително точния като излъчване образ на Христо Фотев. „Във време на пълна девалвация на сериозните критерии – един художник, извън изкушенията на пазара и диктата на артмодата, си е позволил лукса да бъде верен на собствената си творческа природа“, пише за ученика си проф. Светлин Русев. И в Бургас Атанас Атанасов не изневерява на своя натюрел - отдавнашната тема „Нова креватна живопис“, разработена с двама колеги преди повече от десетина години, сега е удачно актуализирана. Творецът показва две прелюбопитни изображения, „декорирани“ със стари табли от легла. Невероятно пластично решение и модерно нахлуване в света на спомена, една фикция за мрежата от минало и днешно битие, в която сякаш сме приклещени... И още нещо – обект за художника са прелестно-нежни и срамежливи глухарчета, както и орехи. Но по думите му това не са просто орехи, а техни портрети. Вижте ги – дребни, мънички, уж еднакви, а всеки със своя физиономия и някакъв чист, непорочен вътрешен свят. Каквото е изкуството на Атанас Атанасов. 

20.02.2009
в. "Фактор" - БургасТази статия е разглеждана: 1795 пъти» обратно
Снимки от Бургас
Добави снимка
До другото лято Welcome завихряне майк ухажване Община Бургас Истанбул аз бял минзухар Поглед от дрон Бургас, Флора 2008 газ 2
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
   Follow bourgasorg on TwitterУеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development