Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те
Добави Информация Дружество на бургаските художници

Дружеството на бургаските художници - виртуално представяне на талантливите бургаски автори , творческа биография
През 1960-те години е открито Дружеството на бургаските художници. Първи негов председател е Петко Задгорски. През 1968 година той е удостоен с орден „Кирил и Методий“ — II степен. На негово име е кръстена Бургаската художествена галерия.

Петко Иванов Задгорски е български художник и скулптор
От 1930 до 1962 година работи като учител по рисуване в Бургас, където негови ученици са художници като Георги Баев и Тодор Атанасов.
През 1951 година Задгорски извайва бронзов паметник на Александър Пушкин в естествен ръст, който на 22 февруари 1952 година е тържествено открит на гранитен постамент в Морската градина на Бургас.
Този паметник се счита за един от най-правдивите скулптурни портрети на руския поет и един от символите на града.
Тук са творбите на Генчо Митев, Тодор Карасимеонов, Павел Вълков, Петко Задгорски, Панайот Панайотов, Георги Баев, Стоян Цанев, Виолета Масларова, Ненко Токмакчиев, Кирил Симеонов, Райна Рачева, Боидар Калъчев, Живко Иванов, Иван Бахчеванов, Красимир Зинин, Светозар Бенчев и др. Бургаската морска тематика в картините на художниците създава неповторима атмосфера и стил

Дружество на бургаските художници”
    Ул. „Александровска”№ 22



Тази статия е разглеждана: 5852 пъти



» обратно
Снимки от Бургас
Добави снимка
жълто Старият Бургас Слънчоглед Az sym ot Burgas wellcome to bourgas Мото клуб Кокили за Строителите-супер НОВО!!! ПОЛКОВНИКА Фрагмент от сграда в Бургас
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development