Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те
Добави Информация Виолета Масларова

Виолета Масларова

Виолета Масларова е родена на 25.10.1925 в гр. Бургас. Умира на 6.08.2006 г. в Бургас. Завършва Художествената академия в София, специалност Живопис при проф. Никола Ганушев и проф. Дечко Узунов през 1949 г.

Голяма част от пейзажите й сякаш са рисувани наведнъж - спонтанно и без колебание. Затова зрителят е въвлечен в тяхното съпреживяване без остатък. Умението да вижда, изострената впечатлителност, живпописната й изтънченост, лиризмът и лекото, непосредствено общуване със зрителя - те именно определят високите качества на жизнерадостното и хуманно творчество на Виолета Масларова.

Морето с неговата тиха красота и величие си остава любима тема на художничката. Вибрациите на светлината и въздуха, бързата смяна на бегли впечатления са родили картини като “Пролетно море”, “Бели мрежи”, “След дъжд”, “Бургаско утро”. В тях морето е търсено като състояние, вниманието е насочено към крайбрежната линия, там където се докосват водата и сушата. Тази линия е като сребърна нишка, като олтар, който ражда за нея чудни картини - видения.

“То, морето, е в мене”, казваше тя, когато я питаха дали рисува на открито. В тези пейзажи Виолета Масларова рисува с цвят, търсен не в интензивната му звучност, а в тоналната нюансираност. Нейният разказ възпрпоизвежда не толкова визуално впечатление от определени места - плажа, морето, лодките, колкото особената им атмосфера. Пейзажите представляват осъществена материализация на усещането и докосването до това, което е Бургас, с неговата артистичност и неповторима романтика.


Из книгата “Виолета Масларова”, Изд. Дъга +, 2007.

Пенка Седларска
/изкуствовед/



Тази статия е разглеждана: 4704 пъти



» обратно
Снимки от Бургас
Добави снимка
флора 2008 на тела Фонтанът на wood приятелки Краси КАСТИНГ  ЗА  МОДЕЛИ - AF  MODELS - гр. Бургас pepi Алеята-Бургас “Бакти+“ Препарат за септични ями ПЕПИ
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development