Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те
Добави Информация Според археолозите крепостната кула Бургос е на 1900 години

Според археолозите крепостната кула Бургос е на 1900 години

Нови археологически разкопки, финансирани от Община Бургас показаха, че историческият предшественик и символ на града – античната и средновековна крепостна кула Бургос /Пиргос/, открита в края на 2008 г. в м. Пода, датира от II в. от н. е. Това и много други археологически открития на древен Бургас бяха представени днес /13 юли/ на пресконференция, провела се на мястото на разкопките. Участие в нея взеха заместник – кметът по култура на Община Бургас Йорданка Ананиева и директорът на Регионален бургаски музей н.с. Цоня Дражева.

„Историческата значимост на новите археологически открития и непосредствената им близост до Орнитоложкия център е чудесна предпоставка за развиване на туризма в Бургаски регион”, заяви зам.-кметът Йорданка Ананиева.

По време на разкопките в основите на кулата са открити керамика от натрошени амфори и бронзова монета на римския император Антонин Пий, които доказват, че укреплението е изградено по време на неговото управление през 155 г. Самата кула е с височина 5 м. и ширина около 7 м. В Средновековието нейната височина е достигала между 12 и 15 м. Кулата е възстановявана многократно след опожаряване от варварски нападения през V – VI в. и е използвана до средата на XV в.
По време на срещата Цоня Дражева заяви, че тези находки са станали факт, благодарение на средствата и подкрепата на Община Бургас.

Археологическите проучвания са установили още, че кулата е изпълнявала предимно сигнални функции. Тя е била издадена 2 метра над водата и е помагала на корабоплаването като е насочвала плавателните съдове, предпазвайки ги от затъване в тресавищата и теченията. Има следи, че при лошо време в горната й платформа е горял сигнален огън.

При източната страна на кулата е открит кладенец с диаметър 90 см., който свидетелства, че мястото е използвано и за временно обитаване от чакащите да преминат отока пътници. За това свидетелстват още и няколкото полувкопани хижи до кладенеца. В тях са намерени следи от огнища, керамични съдове и монети.

На 10 м. от тази кула археолозите са открили втора, по-малка кула, която е част от голямо укрепление. Тя е имала изцяло защитни фунции, свързани с охраняване на сигналната кула и пътя към вътрешността на сушата. И двете кули са част от характерните за римската епоха Бурги – вид укрепления с малък военен контингент от 60 души, строени край пътищата.

Изненада за изследователския екип с ръководител Цоня Дражева и заместник-ръководител Милен Николов е откриването на погребение на тракийски воин с много рядко срещан меч от ІІІ в. пр. Хр. Хладното оръжие е от типа „тракийска ромфея” и е бил използван за близък бой в гладиаторските борби от тракийците. Поради силната корозия мечът е предаден за консервация и реставрация. Друга интересна находка е татарска монета датираща от XIV в., свързана с управлението на Светослав Тертер.

Археологическите проучвания на античното и средновековно укрепление в м. Пода ще продължат с консервация и реставрация на кулите.
в-к ФАКТОР


Тази статия е разглеждана: 2795 пъти



» обратно
Снимки от Бургас
Добави снимка
ПАРЦЕЛ В ПАЗАРДЖИК Spirit of Burgas Почистваща фирма Варна Община Бургас НЕБЕСЕН ПОГЛЕД Созопол Театър за драма. опера и балет, Бургас Конкур глазами зрителя HAMMER DESIGN – ИЗДЕЛИЯ ОТ КОВАНО ЖЕЛЯЗО Алеша ИЗОСТАВЕНАТА ФРЕГАТА Ученички
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development