Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те
Добави Информация Ротонда, юки и фонтани привличат туристи в Поморие

Ротонда, юки и фонтани привличат туристи в Поморие

Ротонда, юки и фонтани привличат туристи в Поморие

Новата градска улица става любимо място за гости и жители на градчето
Новата улица се отличава с простор  и нови растителни видове

Докато в Бургас още умуват как да се спечели  финансиране за обновяване на централната градска част, а архитекти черпят опит от чужди градове, за  да подготвят проекта на  ларгото,  на 20 км на север – в Поморие, вече имат нова централна улица.
Проект за нея е идея на кмета на града инж. Петър Златанов и по улицата  вече се разхождат както местните жители, туристи, дори и ВИП-гости. Несъмнено сега  Поморие има нов облик и е един от най-приятните за посещение град в страната ни.
460 000 лева отиват за ремонта и благоустрояването на улицата, сумата е  от общинския бюджет. Освен благоустрояването напълно е подновена дъждовната канализация, подменени са двата водопровода и домовите отклонения към сградите, напълно е сменено  озеленяването. Поставено е ново елзахранване. “Поне 15 години по улицата няма да се разкопава и няма да влизат ремонтни групи, защото основната инфраструктура е  подменена, а за интернет и телефони са  оставени инсталационни тръби встрани”, каза кметът на Поморие инж. Петър Златанов.
Пешеходната зона по централната улица на Поморие е изградена през 70-те години на миналия век и обхваща ул."Николай Лъсков" в отсечката между ул."К.Василев" и ул."Ген.Скобелев". Проектът е обхванал и  градската градина, в която е разположена църквата "Св. Богородица", околното пространство на хотел "Сейнт Джордж", както и останалите пространства на съществуващи, в строеж или предвидени за изграждане обществени сгради.
Пейки под формата на подкови,  декоративно осветление, фонтани дават завършен вид на новото ларго. При оформянето му са запазени старите дървесни видове, но са сложени и нови, като юката. Новопроектираната растителност е поставена така, че да не пречи на движението и да осигури по-добра среда за отдих на жителите и гостите на черноморското градче. Съобразена е с почвено-климатичните особености на района, като са засадени нетрадиционни видове, които ще могат да се развиват нормално в зелените площи.
Тъй като зоната е силно урбанизирана градска част, в композиционно отношение проектът е предложил  едно съвсем прагматично решение. То включва създаване на плътен растителен обем покрай ул. "Патриарх Евтимий" за изолация и за постигане на представителност и завършеност на пространството, казват авторите на проекта. Търсени са стилни и изискани, добре композирани зелени площи, обогатени с акценти от различни видове растения. В хоризонтален план е предложена компактна тревна постилка, а във вертикален план -обособяване на растителни акценти от барелефни дървесно-храстови групи на фона на декоративен жив плет и храсти от видове с ефектна листна маса и красив цъфтеж.  Презатревени са зелените площи и са оформени цветни фигури с многогодишни цветя. Дървета и храсти разделят цялата улица на две.
Подменена е амортизираната настилка от венецианска мозайка с нова, изградена от трайни естествени материали. Новата настилка е решена в геометрични фигури и пълнеж от гранитни павета. Зелените площи са оградени с гранитни бордюри. Воден фонтан в ос на сградата на читалището и класически архитектурен обект ротонда - символ на древния град Палеокастро, на мястото на стария фонтан, също допълват атмосферата на новия градски център.
В бюджета на общината за тази година са предвидени суми за благоустрояване на крайбрежния булевард в района на улица „Морска” от рибарския хелинг в кв. „Св.Георги” до последните кооперации, както и за алея „Яворов”. “Първо ще започнем с брегоукрепване,  защото булевардът не е стабилен и се свлича”, каза кметът Златанов. Проектът предвижда на второ ниво да се създадат тераси  за плажуване на  жители и гости, те ще бъдат на височина 1.40 метра. Втората фаза на проекта включва озеленяване и благоустрояване, както и оформяне на паркоместа.
През есента започва и ремонт на кръстовището на улиците “Проф. Стоянов” и “Солна”, стана ясно още.

в-к ФАКТОР


Тази статия е разглеждана: 3331 пъти



» обратно
Снимки от Бургас
Добави снимка
Международен Семинар на фризьорите София Бургаският кей Нощен Париж от Бутик АЗ ПЕПИ Странджа, Бръшлян Конкур глазами зрителя димитров ден БГ СМЕШКИ жълто и сиво Театър за драма. опера и балет, Бургас производител на мебели по поръчка- мебели,кухни,вградени гардероби,легла,секции,антрета,детски стаи,офис на конкурентни цени
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development