Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те
Добави Информация Воин с шпори и част от надпис откриха на остров Свети Иван

Воин с шпори и част от надпис откриха на остров Свети Иван

Археолозите смятат, че манастирският комплекс датира от 10 век
На изключително интересни и неочаквани находки се натъкнаха археолозите на остров Свети Иван край Созопол. Стъклен балсамарий и шпори при погребение, част от надпис и един капител с кръст са разкрити през последните два дни, което дава основание на специалистите да потвърдят предположението, че манастирът е от 10 век.
Гробът е разкрит в северната част на западната галерия на манастирския храм Св. Йоан Предтеча. Обикновено на това място са били погребвани ктиторите или висши духовни лица, а сега специалистите са открили скелет на мъж, който стои извън православната или християнската традиция, т.е. не е монах. До дясното рамо е намерен стъклен съд, балсамарий, който предстои да бъде проучен детайлно и да се разбере какво е съдържал, за да бъде поставен на гърдите.
„За първи път в моята вече 40-годишна практика попадам на погребан с шпори. Може да се предполага, че тук с ботуши с шпори са погребвани конници, бързоходци-куриери или воини. Но засега е загадка. Има и още един гроб, чийто скелет е силно обезличен. Въпросът е кога бихме могли да датираме погребаните тук? Това би могло да бъде най-вероятно от края на 11-12 век до 15-16 век, защото откриваме характерна керамика и стенописи“, уточни проф. Казимир Попконстантинов, ръководител на разкопките, които започнаха на 20 юли.
Другите важни находки са част от надпис и един капител с кръст, разчитането на които потвърждава интуицията на проф. Божидар Димитров, че  манастирът най-вероятно е от 10 век.
„Откриването на този капител с този кръст, с така наречените цъфнали рамене, с украса от палметий и полупалметий категорично доказва тезата на Божидар Димитров, който работи тук със ст.н. сътрудник Виолета Димова от Националния исторически музей, че манастирът най-вероятно е от 10 век. Към това да добавим и още нещо, другата топла новина, намерихме източно от храма надпис, който всъщност е част от друг надпис, открит преди близо 25 г. Той е публикуван от акад. Васил Гюзелев, на гръцки е, досега се знаеше, че е от 13 век. Само от тези два реда и 15-20 букви трудно можем да установим какво е съдържанието. Необходимо е съпоставяние с надписа, който се намира в НИМ в София, за да установим неговите палеографски особености, начина на изчертаване на буквите, стила на писане и езиковите особености. Вторият предмет, това е част от колонка, която е от олтарната преграда на църквата. През този ранен период – от 9 век до 13-14 век иконостасът не е бил на тази височина като съвременните храмове. Това е още един опорен пункт за датировката, че е от 9-10 век“, каза археологът.
Информация за манастирския комплекс на остров Свети Иван има в  грамотите и писмата, достигнали до наши дни от византийските автори, които отбелязват, че манастирът е възстановен и първите податки са от 1263 г., което означава, че е същестувал преди това. Проф. Попконстантинов подчерта, че това е свято място, единственият царски или императорски манастир и патриаршески манастир, независимо че е построен от константинополската патриаршия. Според археолога особено ценно е наличието на скрипторий – мястото, където се пишат, превеждат и орнаментират книги. От няколко ръкописа, които се намират на остров Халки в Турция, става ясно, че те са пренесени там от острова. В югоизточната част на манастира има още един храм, който до неотдавна се е считал, че е посветен на Света Богородица, но намерените от Божидар Димитров писмени извори коригират досегашната представа и се предполага, че това е бил първоначалният храм Свети Йоан. Една значителна част от помещенията в манастира са открити от Виолета Димова и Божидар Димитров - кухня и магерница, мястото за храна и печене на хляб, трапезарията, библиотеката.
„Манастирът не е убягнал от вниманието на царския двор през 13-14 век, нещо повече, Теодор Светославов се е разпоредил манастирът да бъде разширен. Може би тук е била лятната резиденция на съпругата му византийка, тук са пребивавали константинополските патриарси, тук са били заточавани, когато имат конфликт със съответния император. Може би някой от тях е погребан тук и това е нашето откритие днес“, разказа проф. Попконстантинов.
Археологическите проучвания на острова са започнали през 1995 г. и след пауза от 15 г. са наново възобновени през 2008 г. Вторият етап от разкопките стартира на 20 юли под ръководството на проф. Казимир Попконстантинов и заместниците му доц. д-р Русина Костова и н. с. Цоня Дражева. Работата на 35-членния екип ще продължи до 10 септември.
Проектът е финансиран от Министерството на културата и е на обща стойност 73 хиляди лева, предвидени освен за разкопки и за аварийна консервация на обектите, за който ще има специален конкурс.
Според Цоня Дражева реставрацията ще върви в рамките на разумното, няма да се гради нищо над 1.5 м, максимум 2 м. Целта е двата храма да се съхранят за поколенията и за изследователите така, както са открити, както са запазени и в репродукции от 18 век. Предстоят изключително сериозни задачи, включително и изграждане на туристически пътеки, създаване на условия за постоянно присъствие, ремонт на пристана.
През 2001 г. островът, който се простира на около 66 дка площ, е обявен за резерват. Любопитно е, че там гнездят птици от вида сребриста чайка, донесени за пръв път от цар Фердинанд през 1906 г.

Автор: Йорданка ИНГИЛИЗОВА

http://www.factor-bs.com/news-9997.html



Тази статия е разглеждана: 2262 пъти



» обратно
Снимки от Бургас
Добави снимка
Цветя морето и ние kupi dari Конкурс прическа Бургас 2009 Преставяне на книгата РОДЪТ СИРЕКОВИ Spirit of Burgas Мой хороший знакомый из Бургаса Следобедно кафе Конкурс прическа Бургас 2009 попътна ХРИСТИ
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development