Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те
Добави Информация Препоръки за кърмене

Вземете решение
Едно от първите решения, които трябва да вземе бъдещата майка, е дали ще кърми бебето, или ще го храни със заместител на майчиното мляко. Трябва да започнете подготовката на гърдите за кърмене още преди раждането – около 35–36-ата гестационна седмица. Зърната се уголемяват, потъмняват, втвърдяват се, кръвоснабдяването на гърдите се увеличава. Във вътрешността на млечните жлези се разрастват малки алвеоли, които се подготвят за производството на мляко – това е причината за увеличения размер на бюста. Около шестия месец млечните жлези са готови да произвеждат мляко.

Не рискувайте…
Недостатъчната подготовка може да превърне кърменето от щастлив ритуал в кошмар, ако се появят рагади. Гръдните зърна са изключително чувствителни след раждането. Тази чувствителност се увеличава, като пикът й настъпва на третия ден след идването на бебето на бял свят. Затова е толкова важно преди раждането да подготвите гърдите за кърмене. Дискомфортът може да се предотврати, ако през последните 2–3 месеца на бременността сутрин и вечер полагате усилия зърната да загрубеят и да се намали тяхната свръхчувствителност.

Подгответе гърдите си за кърмене
Най-важното правило е да поддържате стриктна хигиена.  Сутрин и вечер с измити ръце и с нежни въртеливи движения нанасяйте крем върху гръдното зърно и пигментираната част, като втривате в кожата и масажирате. Поради хормоналния бум през бременността зърната са изключително чувствителни. Затова избягвайте грубото им обтриване, тъй като то може да предизвика маточни контракции. Ако бременността ви протича с усложнения – заплашващ аборт или опасност от преждевременно раждане, отложете подготовката на гърдите за кърмене за последния лунарен месец.

Грижа за гърдите след раждане
Преди всяко кърмене добре измивайте ръцете си. Не използвайте много ароматизирани сапуни – бебето не харесва силните миризми.
С подходяща вода (минерална или преварена) нежно отмивайте крема от зърната и ареолите.
Не оставяйте гърдите непочистени след кърменето, тъй като от изсъхналата кърма се образуват корички. След отстраняването им може да се получи раничка.
Почиствайте гърдите, както преди всяко кърмене. Подсушавайте ги, нанасяйте крема за гърди с нежни движения, поставете подложката (подплънката) за гърди.

Един не по-малко важен съвет
За вашия комфорт и за отстраняването на напрежението в гърдите изцеждайте кърмата с подходяща помпа (най-добре електрическа) до омекването на гърдите.
Изцедената кърма може да съхранявате в хладилник или във фризер и да я използвате по-късно. При всяко кърмене поставяйте детето и на двете гърди. Така то ще получава най-гъстата, най-висококачествена кърма, което ще облекчава и Вашите гърди.

Като в люлка… При класическата поза за кърмене седите удобно в креслото и държите бебето така, че главата му лежи на ръката ви. То е обърнато на една страна, коремът му е допрян до вашия. Ухото, рамото и ханшът му образуват една линия. За да наместите главата му срещу гръдното зърно, подложете възглавничка. Подкрепяйте с ръка дупето или бедрото на бебето, при което подлакътницата ви лежи по протежение на гърба му. Каквато и поза за кърмене да изберете, бебето не бива да върти главата си, за да достигне гърдата. В противен случай то не може да суче правилно.

Из публикации на списание „9 месеца”



Тази статия е разглеждана: 1692 пъти



» обратно
Снимки от Бургас
Добави снимка
Над Община Бургас хотел приморец производител на мебели по поръчка- мебели,кухни,вградени гардероби,легла,секции,антрета,детски стаи,офис на конкурентни цени Люцерна Pepi Конкурс прическа Бургас 2009 primorec Строителна фирма ES.TI.&.aDDesign ЕООД ПАРЦЕЛ В ПАЗАРДЖИК Конкур глазами зрителя
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development