Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те
Добави Информация Бялото злато на Поморие събира българи и чужденци

Бялото злато на Поморие събира българи и чужденци

Бялото злато на Поморие събира българи и чужденци

Солта е служила през вековете като разменна монета, когато парите още не са били измислени. Считала се е за  символ на благосъстояние и лек. В Древна Гърция цената на робите е измервана чрез превръщане на килограмите им в сол. Римските войници пък са получавали режийни, за да си купуват сол (salarium argentum), откъдето идва думата за заплата в някои европейски езици. Римляните обичали да солят зеленчуците, което довело до вграждане на латинската дума за сол в думата салата (на някои латински диалекти salata означавало буквално солен). По-късно, в средновековна Европа, изразът „да стоиш над солта“ означавал удостояване с висока чест. В българския език има много изрази, които подчертават значението й - „ценен като солта“, „солта на земята“, „безвкусен като ядене без сол“ и много други. Въпреки че исторически солта е позната като дефицитна стока, промишленото производство в наши дни я осигурява в изобилие. Технологията не е лека, а на доста места е същата, каквато е била преди стотици години.
 Единственият музей на солта в Югоизточна Европа се намира в българския черноморски град Поморие. В древния Анхиало морска сол се добива от незапомнени времена. Според историците солниците са съществували още преди основаването на града (около V век пр.Хр.). Анхиалските солници са били предмет на спорове и войни. За древния Анхиало дори е била обявена война между Месемврия /Несебър/ и Аполония  /Созопол/.  До 20-те години на XX век морска сол в България се е добивала само в Поморие.


Българи, руснаци, англичани и немци са основните туристи, които посещават Музея на солта в Поморие. Годишно край откритите солници минават между 5 и 6 хиляди туристи. През това лято, въпреки всеобщата криза, броят им не е намалял - посетителите са основно индивидуални, научили по различни начини за музея, включен и в 100-те национални обекта. „Даже се надяваме да достигнат до 7 000 души, които да научат историята на солта в морското градче до края на годината“, казва уредникът на музея Илия Кусев.
Основният туристопоток е през летните месеци. Чужденците идват в периода юни-август. През пролетта в потока се включват и орнитолози любители, които наблюдават биоразнообразието в поморийското езеро. В началото на учебната година, през април и през май, класове ученици се извървяват от училищата в Поморийска община, а също и бургаските.   „Очаровани са не само от подредбата на експозицията, а и от това, че имат възможността на открито да видят самия производствен цикъл на правене на сол, движението на водите от един басейн в друг”, споделя впечатленията на посетителите уредникът.
 Музеят на солта е вторият у нас след комплекса „Етър”-Габрово, където на открито може да се проследи традиционен занаят. Сбирката е събирана в периода 1998-2002 г., когато е открит музеят. Оттогава снимковият материал и експонатите само се допълват.  Колекция от фотоси проследява производството на морска сол от началото на XX век до наши дни. Тя включва автентични инструменти и съоръжения - дървени колички, гребла, лавут и др. Най-старите документи в експозицията на музея са копия на османо-турски документи от XV-XIX век, които разказват за тогавашната търговия и административните процедури. Музеят разполага с топографски карти от XVIII до XX век. Съхраняват се филми за Поморие, солниците и производството на сол още от 1929 г. Сбирката е
допълнена с възстановяване на част от теснолинейката за транспортиране на солта и по проекта са изработени старинни соларски съоръжения.
За да стане факт музеят в Поморие, са направени и серия от научни изследвания. В Народната библиотека, Държавния архив, Националната филмотека експертите са открили много материали за експозицията. Мултимедия разнообразява представянето на музея на български, немски, английски и руски, разказват за солниците по Средиземноморието и за поморийските.
Идеята за създаването на резерват “Анхиалски солници” е далеч назад  във времето от края на 60-те години, когато този терен е отреден за показване на стария начин на солопроизводството. “Най-трудното, което може да бъде измито, изличено от съзнанието на хората, е паметта. Те пазят в себе си не само спомена, а и разказа за това какво е било Поморие със солните пирамиди. Приказката се разказва от бащи на деца”, казва Илия Кусев.
Представени са и отделни личности. Сред старите солари са Илия Джимбов - един от директорите в минали години на „Черноморски солници”–Поморие. Бай Киряк, който е основният двигател за съхранението на солниците в автентичния им вид, на снимките е с 8 -годишния си внук Николай. Порасналото момче от снимките днес е единственият действащ солар в Поморие.

В каре
Николай Аликов, 24 –годишен, солар:
На мен се падна да съхраня занаята
-Това добро работно място ли е?
-Защо да не е - цял ден на слънце до водата. Заради тях хората плащат да идват на почивка.
-Как се случи така, че в град на солари само един практикува занаята?
-Дядо ми беше солар. Баща ми прескочи. Вуйчо ми беше, но се отказа. Само аз останах да продължа наследството. От 10-11-годишен съм на греблата тук-те големи, тежат повече от нас. Дядо ни караше да бутаме ганидията-това е слоят, който се образува над водата, пречи  слънцето да я огрява, т.е. да има изпарение и кристализация на водата.
-Някога мислил ли сте да се занимавате с нещо друго?
-Това трябва да се запази. Ако правя нещо друго, кой!
-Другите защо се отказаха?
-Защото реших аз да продължа и те отстъпиха на мен.
-А след Вас ще има ли някой?
-Надяваме се след някоя и друга година /смее се/.
-Какво всъщност правите?
-Този процес по ваденето на солта е само през летния сезон - от юни до септември.  През юли и август е пикът, защото тогава е най-топло. Водата най-бързо се изпарява и солта най-бързо изкристализира.
-На туристите какво разказвате?
-Как става солта! Как взимаме вода от езерото 2% соленост, прехвърляме в първия изпарител, там става до 10%, в следващия изпарител вдига до 18 %, макар че понякога стига и до 24%. След това се пуска по каналчетата до самия кристализатор, тъй наречената солница и оттам вече почва процесът на кристализиране до 30%.
-Колко време трае този цикъл?
-От седем до десет дни от солница се добива от 500 до 700 кг сол. Това в момента се случва.
-И какво я правите тази сол?
-Ей,там /показва/ я събираме на купчинки да я гледат хората.
-А зимата какво правите?
-Каквото правят мечките! Има поддръжка-някоя счупена дъска, нивото на водата се гледа да не е много високо, да не се залеят солниците.
-Това не е ли много работа за сам човек?
-Не се оплаквам от работа. Не може да ме събори!

Автор: Петя ЯНАКИЕВА
http://factor-bs.com/news-10209.html


Тази статия е разглеждана: 2676 пъти



» обратно
Снимки от Бургас
Добави снимка
Елена Флора Бургас 2009 Цветы луговые Финансова помощ за бедните Община Бургас Близо до жп гарата pepi АРКУТИНО Созопол Списание Влъхвите Конкурс прическа Бургас 2009 орел
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development