Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те
Добави Информация Църква Света Богородица

Църквата СВ. БОГОРОДИЦА е свидетел ба съдбите на много бургаски фамилии. Тя е най-старата църква в Бургас, строена в периода 1840-1860г. Богослужението на гръцки език в църквата Света Богородица продължава до 1906. Орез същата година църквата е преименувана от Успение на Пресветата Богородица в Преображение Господне.

Жителите на град Бургас наричат храма господен Света Богородица. Тук се стичат бургазлизии на Великден, Цветница и другите масови християнски празници.


Храмовата сграда представлява трикорабна базилика с 12 монолитни мраморни колони, носещи покривната конструкция и обширните балкони.

В църквата се съхраняват иконите изографисани от монаси в Света гора на полуостров Атон. През 1927-28г. се построяват двете кули на храма и в едната са поставени три камбани. След Втората световна война църквата е обявена за паметник на културата. На 16.03.1952г. Църковното настоятелство връща старото име на храма - „Успение на Пресветата Богородица”. От ноември 1957г. до края на 1958г. храмът е изцяло изографисан от художника - иконописец Николай Евгениевич Ростовцев.

Бургас, ул. М.Лермонтов 5
056 846 090



Тази статия е разглеждана: 6089 пъти



» обратно
Снимки от Бургас
Добави снимка
Красимир Балъков Бургаският кей Републиканска след ремонта Великденско яйце Морска градина Бургас На Вая Цвят на череша с пчели Менструална чашка MeLuna грее грее Международен Семинар на фризьорите София Жълтурче Инсталация
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development