Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те
Добави Информация Милка Стоева - диригент на детски хор към Пионерски дом Бургас

Милка Стоева  /1926-2002/. Родена на 11.11.1926 г. в гр. Айтос. Първите й занимания с музика са уроците по цигулка. Средното си образование получава в Бургас, където завършва Класическа гимназия с изучаване на латински и старогръцки език. След завършване на гимназията започва работа като библиотекар в читалището на гр. Поморие /където междувременно се е преместило цялото й семейство/ и успоредно с това е диригент на градския смесен хор. Преподава солфеж в местната музикална школа, диригент е на детски струнен оркестър към школата, както и на детски хор. С този хор Милка Стоева прави впечатление на специалистите и през 1961 година е поканена за диригент на детския хор в гр. Бургас. Оттук нататък тя изцяло свързва живота си с този колектив, като посвещава всичките си сили, творческа енергия и професионални умения за стабилизирането, развитието и достигането на едно изключително високо ниво на състава.Особено значение за оформянето й като диригент има основоположникът на детското хорово дело в България - Бончо Бочев. Организираните курсове за диригенти от този забележителен педагог, музикант и артист изиграват важна роля в творческата биография на Милка Стоева. Бончо Бочев и хор “Бодра смяна” стават еталон за подражание и творческо вдъхновение за цял живот. На тази школа Милка Стоева остава вярна до края на живота си.Нейният първи международен успех като диригент идва през 1972 г., когато детския хор се явява на международния музикален младежки фестивал в Неерпелт, Белгия. Оттам децата се завръщат с най-голямата награда, а Милка Стоева получава награда за дирижиране. “Блестяща работа на хор и диригент!”, ”Забележителни постижения на диригентката!”, “Диригентката е просто фантастична! Тя получава награда за майсторско дирижиране” - из протоколите на журито на фестивала.Подобни диригентски награди получава и през 1986 г. и 1990 г. в Дебрецен - Унгария и Верона - Италия, когато детският хор се завръща с първи награди, а Милка Стоева получава признание за високото си майсторство. Признание за нейната невероятна работа с децата са и всички награди, завоювани на национални хорови фестивали и международни конкурси, а обществено признание за нейната отдаденост на децата са присъдените й І-ва и ІІ-ра степен на орден ”Кирил и Методий”, званието “Заслужил учител”, почетното гражданство на град Бургас.

Тази статия е разглеждана: 5897 пъти



» обратно
Снимки от Бургас
Добави снимка
9 мая 2015 года Инсталация Промоция -6999 лв. ИНСТРУМЕНТИ ЗА АВТОМАТИЧНО ФУГИРАНЕ И ШПАКЛОВАНЕ НА ГИПСОКАРТОН BLUE LINE USA KST Bourgas 1975 Бургас, ФЛОРА 2009 Роза Underwater моите цветя червено Жреци на музите 2009 Подводен свят Извилистая жизнь дерева
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development