Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те
Добави Информация Духът на тигъра - на втория етаж на терасата

Духът на тигъра - на втория етаж на терасата

И коренните жители на махалата трудно си спомнят какво точно имаше на ъгъла, добил популярност като Духът на тигъра, който изгоря от забравен фритюрни.


Приветлив двор, незастроен с голяма смокиня и една къща, видимо на заможен бургазлия от преди девети, с тераса с елегантен метален парапет. Дворът беше с калдъръм, удоволствие, което не се срещаще често из улиците близо до централния вход на Морската градина, из които улици италиански майстори в началото на миналия век бяха подредили фигурални плочки.

По Републиканска към Славейковото училище се изреждаха схлупени къщи от кал - варосани и с тъмни рамки на прозорците и решетки. От другата страна на  Богориди се изреждаха жълтите къщи, в които живееха приятели - в първата Юри Копач - неша май се моткаше из Общината, после един разкошен двор с чемшир и рози, и жълтата къша на доктор Костов, дядото на Ивайло - който е бас из някоя от Швейцарските опери, с като свърнеш надясно по Софроний се стигаше до къщата на Събинка, която след това стана шеф на съда, но продължава да е все такава бъбрива сладурана.
Къщата, в която живееше Юри, може и да е престорена, във всеки случай е с нова дограма. :)



На ъгъла, точно откъдето е правена снимката имаше една рекламна витрина - със синя дървена рамка и вечно пукнато стъкло. Заключваше се. Там не знам защо, но освен плакати за филмите на кино Вапцаров имаше и едни "реклами" - снимки от манифестации. И много им се радваха всички. Дори като ги изнесяха и хората ги чакаха, за да се видят. Последното е по-скоро усещане за спомен, отколкото такъв.

На отсрещния ъгъл беше гръцкото капанче - то е друга работа.


След Новия Девети Къшата стана нещо като бит базар или стоки на .ниски цени, с пуканки в едното кьоше. Послед стана култовата кръчма Духът на тигъра, после май строеж.

Седим и гледаме отсреща. Почти нищо не е мръднало, обаче дали все още жълтата (днес розова) къща с червения розов храст, плъпнал по стените е на Христин и красивата му сестра.




После е къщата на Недялко Йорданов, чийто двор в гръб се опираше в нашия двор и в пионерския дом.



И двете са запазени почти във вида, в който бяха.




Тази статия е разглеждана: 3901 пъти



» обратно
Снимки от Бургас
Добави снимка
Регулиращи Кокили за Шпакловка и Oкачени тавани Аз и моя първи  братовчед Росен Елена Йордановден 2011, Бургас - от Тина КРАСИВИ И ПОЛЕЗНИ НЕЩА! Рибарското селище край Бургас Пречиствател на въздух за стая с термометър Странджа Гората Vision закачалки 1 Театър за драма. опера и балет, Бургас съботно кафе
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development