Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те
Добави Информация Галерия Богориди

Галерия Богориди

От пролетта на 2002 год. в гр. Бургас работи нова художествена галерия
Основни цели на галерията са:
Представяне на публиката най-интересните визуални артисти от Бургас, България и света;
Реализиране на мероприятия, които да са мост за партньорство между различните поколения;
Формиране гражданската култура на подрастващите;
Подкрепа и подпомагане на бургаските художници в личностната им реализация в регионален, национален и международен план;
Подкрепя всички форми на съвременото изкуство за разнообразяване на културния живот и изграждане атмосфера на толерантност ;
Популяризиране на българското визуално изкуство и култура в страната, Европа и света;
Представяне на визуално изкуство, трдиции и обичаи от културата на страни от Балканския полуостров, Европа и света като форма на дългосрочно сътрудничество в международен план.Галерията се намира в сутерена на най-оживената бургаска улица водеща към морето - ул. "Богориди" № 48. Над стоте квадратни метра изложбена площ и светла височина 3 м. я превръщат в най-голямата частна галерия в града. Пространството на галерията осигурява възможност за изчерпателност в реализирането на задачите, поставяни от конкретните изложби. Галерията разполага с естествено северно оберлихт осветление и професионално изпълнено луксозно ел. осветление, а наличността на концертно пиано в залата създава неповторима атмосфера и условия за други културни прояви.

ПРОГРАМА НА ГАЛЕРИЯ БОГОРИДИ ТУК
http://www.bourgas.org/place_info.php?place_id=137


Третата по ред експозиция показа художници от по-младото поколение: развиващия класическата композиция на натюрморта Йордан Ангелов, работещата с колажните форми Невена Ангелова, ритуалната графика на Дарина Пеева, пост-абстрактния експресионизъм на Живко Иванов, митологичната закачливост на Кръстьо Тодоров, поетичната фантазия на Георги Динев и т.н.
Акварелите и живопистта на Силва Бъчварова - излагала в галерии от почти всички континенти демонстрират как натрупването и разместването на информация в съвременния свят може да се сдобие с адекватен художествен образ. Родена през 1953 година в Пловдив. Завършва сценография в художествената академия, специализира във Франция. Има над десет самостоятелни изложби в София, Пловдив, Варна, Сливен, Хасково. Прага, Магдебург, Гжумлик, Хонефос, Лилехамер. 40 участия в международни изложби в Европа, САЩ, Куба, Япония и др. Носител на много награди. 
Весела Лазарова-Ганева - зарадва почитателите на приложното изкуство ог Бургас със самостоятелна изложба с екзотичното име "Светлина и коприна". Цветовете са балансирани така, че творбите осветени, както фронтално, така и в контражур, не загубват своето живописно звучене и се вписват убедително в пространството. Естетическото удоволствие да влезе функционално в интериора - такъв е пътят на коприната в декоративно-абстрактното творчество на българката от Карачи. 
Изложбата "Добрич гостува на Бургас" - за първи път десетина добрички художници от по-младото поколение гостуват в галерия "Богориди" - Бургас. Всеки един от тях носи свой собствен стил и естетика. Божидар Тонев получи през 2001 г. диплом за българско участие на 11-то Биенале на графиката във Варна. Той показва в своите мащабни творби сила и увереност на графичния изказ. Артистична свобода, преодоляване натуралистичния императив и втурване в чистия цвят може да се види в абстрактните композиции на Стилян Стоянов, Георги Демирев, Пенка Димитрова и Николай Ханзъров. Недко Недков е извел до съвършенство своите търсения в ръчно лятата хартия и ни показва композиции, в които естетика, цвят и графика звучат в хармония. Творбите на Стилиян Хаджиев и Ангел Иванов са изградени с топли, приглушени тоналности и свободни живописни разливи. Рисунките на Елисавета Качулева ни очароват с чистата си виртуозна линия и приказния свят,койтои ни разкриват.
Изложбата "Пазарджик в Бургас" бе поредната изява по проекта "България в Бургас", финансиран до момента от собствениците на галерията. Общо 30 платна- живопис, графика, акварел и иконопис, подредиха пазарджишките автори Елеонора Хаджиниколова, Георги Милков, Васил Петров, Румен Нечев, Стоян Димитров и Васил Байлов. Скулпторът Спас Киричев се представи с малка пластика. По време на престоя изложбата беше посетена от много ценители на визуалното изкуството, местни художници, ученици от художествените паралелки и гости на града.
Николай Каранфилов- лауреат на Голямата награда за Живопис на Министерството на културата - България, печелил редица международни конкурси, представи изложба без надслов, в която водещата роля е на изтегления в насложени нишки цвят. Под "плетката" изплуват вероятни образи, които се дължат единствено на напластяването, на логиката на колорита. Неочаквана и може би не съвсем разбрана, изложбата на Николай Каранфилов стана проба за мисълта и чувствителността на възприемащия. Посетителите напуснаха галерията удовлетворени от "новата визуалност",струяща от платната на автора. 
Съвместно с Община Бургас, по повод честването патрона на града Свети Николай Чудотворец, в галерия "Богориди" беше представена изложба - художествена фотография на испанския художник Алфонсо Инфантес Делгадо. Експонираните фотоси и колажи, обединени под заглавието "Незабравима България" са резултат от обучителната визита на автора , осъществена по европейския проект "Сократ Коменски". На изложбата присъстваха гости от културния елит на града, представители на държавното и местно управление, посланикът на Испания Хосе Анхел Лопес Хоррин и гостуващия в града дипломатически корпус. "Фотосите представят България като една по-слабо развита икономика , една култура - забързана към модернизация, един процес на акселерация и ориентираност към западния начин на живот. Българските деца ме впечатлиха със силната си мотивация, големия ентусиазъм и устременост, жажда за знания и живот. Надявам се, децата- математици, поети, артисти, музиканти, децата - таланти да не останат встрани от изкуството, повлияно от процеса на модернизация." Дано не са пророчески думите на автора…
Галерия "Богориди" представи пред ценителите на визуалното изкуство и младите автори - Иван ГРОЗЕВ, Павлин СТРАТИЕВ и Мирослав ГРОЗЕВ, които се представиха с живопис и графика.
Адрес:ул."Богориди № 48(сутерен)
Телефон: 056/ 84 50 70; 84 35 60
GSM: 048/ 96 08 00
факс:056/ 84 35 19
e-mail: [email protected];[email protected]


ПРОГРАМА НА ГАЛЕРИЯ БОГОРИДИ ТУК
http://www.bourgas.org/place_info.php?place_id=137Тази статия е разглеждана: 4977 пъти» обратно
Снимки от Бургас
Добави снимка
Раковини във въздуха Лятната естрада в Морската градина Конкурс прическа Бургас 2009 отгоре е по-забавно и по-безопасно Стилът на знаменитостите Първа копка Долно Езерово флора 2008 Морска градина Бургас Приятелки в три цвята За Майсторите!!!!!!! Театър за драма. опера и балет, Бургас
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
   Follow bourgasorg on TwitterУеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development