Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те
Добави Информация Ахтопол

Ахтопол

Ахтопол

Местоположение: Ахтопол е малък град, разположен на 87 км южно от Бургас. Красивото устие на река Велека е само на 4 км южно о курорта, който предлага два дълги живописни плажа. Водите тук са топли (около 25 °C през лятото) и спокойни.

История:
Градът датира от дълбока древност. Той възниква като тракийско селище, а по – късно е завладян от римляните и е наречен Перонтикус. По късно византийският пълководец Агатон го възстановява от варварските нашествия и го кръщава на себе си Агатополис. В края на 14 век носи името Ахтемблу и многократно е ограбван от морски пирати. Градът в настоящият си вид съществува от 1918 г. когато е построен наново след опустошителен пожар. Могат да се видят останки от римска крепостна стена. Интересни са и църквата „Възнесение” и манастирът „Св. Яни”.

Околности: На 4 км южно от града е запленяващо красивото устие на река Велека. Наблизо е и малкото селце Кости, известно със своите танцьори нестинари.
На 3 км северна посока се намира село Варвара. То едно от любимите места на гмуркачите, заради подводните кухини и рифовете от миди и рапани.
Ахтопол се посещава предимно от хора, които искат да прекарат лятната си почивка на по – усамотено място, а тези, които искат да изживеят незабравими приключения сред девствената природа, определено ще бъдат очаровани от Ахтопол.
Още по на юг са красивите плажове на Синеморец и Резово.

Транспорт: Има редовен автобусен транспорт до Бургас и до Синеморец и Резово.

http://www.visitbulgaria.net

Тази статия е разглеждана: 8244 пъти» обратно
Снимки от Бургас
Добави снимка
аз Труженики моря Детски къщи Teddys house Тройката, паметника Флора Бургас 2009 Данил Флора Бургас 2009 МАРИНА КЕИП
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
   Follow bourgasorg on TwitterУеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development