Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те
Добави Информация Варвара

Варвара

Варвара е село в Югоизточна България. То се намира в община Царево, Област Бургас и е на 9 км от Царево.Варвара е малко рибарско селище, разположено на южното ни Черноморие, близо до границата с Турция. Има няколко версии за това как възниква селото. Едната от тях е, че на мястото на днешна Варвара се заселват тракийски племена, които се занимавали предимно със земеделие и животновъдство. В съседният град Агатополис (днешен Ахтопол) са живяли гърци и турци. Тракийските племена често опожрявали съседен Агатополис и те започнали да ги наричат варвари, а от там идва и името на селището им - Варвара.

Селото е разположено на брега на морето в подножието на връх Папия, на 5 км. от Царево. Преди новото му заселване в 1913 г. с преселници, идващи от голямото село Ятрус в Източна Тракия, Варвара фигурира в картата на Кристиан Лудвиг Томас от 1788 г. под името Вардарах. Под същото име и на сегашното си място е отбелязано и върху картата на Макс Шимек (1748-1798 г.). Върху близкия връх „Папия" има следи от късноантична и средновековна крепост. Диалектът на преселниците от с. Ятрус е близък до хасекийския. В ново време поминъкът на населението е въглищарство и земеделие. През 1925 г. производителите на дървени въглища и дървен материал се обединяват в горско-производителна кооперация „Папия". Преброяването в 1926 г. регистрира 72 къщи и 239 жители, от които 174 бежанци от Източна Тракия. Сега то наброява 271 жители.

През първата седмица на септември се състои събора на Варвара в продължение на два дни. Вечерта на първия се организират нестинарски танци, а по-обяд на втория - цигански борби.

Тази статия е разглеждана: 4754 пъти» обратно
Снимки от Бургас
Добави снимка
МАШИНА ЗА БЕЗВЪЗДУШНО ШПАКЛОВАНЕ И БОЯДИСВАНЕ STORCH-AIRLESSCO SL1100 евро 2008 НЕБЕСЕН ПОГЛЕД Бургаският кей Конкурс прическа Бургас 2009 Община Бургас Пожарната в Бургас Хебел ремонтира,кормилна система Щрауси край Грудово Есен 2011 /Парка срещу Окръжна болница/ Йордановден 2011, Бургас - от Тина
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
   Follow bourgasorg on TwitterУеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development